Skip to main content

Ervaringen van ondernemers

Meer en meer kleine ondernemers zetten Penarie in.
Lees welke inzichten zij hebben opgedaan.

Foto van mensen die het spel spelen rond een tafel.

Tomas te Velde, Oprichter bij Suit-Case

“Penarie was heel erg leuk om samen met medewerkers te spelen. De kaartjes geven leuke onderwerpen om over in discussie te gaan. Door er samen over te praten wordt het leuk om het te hebben over veiligheid. Uiteindelijk zijn er binnen het bedrijf een aantal verbeteringen doorgevoerd, zo gaat nu iedereen een BHV cursus doen in plaats van alleen een paar mensen. Daarnaast hebben we nu een duidelijk vluchtplan en een duidelijk zichtbare EHBO koffer. Als laatst is het spel ook een goed moment om het te hebben over psychologische risico’s m.b.t. werkdruk. Het is niet altijd makkelijk om daar een gesprek over te voeren, maar met het spel komt het makkelijker ten tafel.”

Suzanne Dijkhuizen, Adviseur bij Spark Parkeren

“Penarie maakt risico’s op een leuke manier bespreekbaar. De al bekende, maar ook de nog onbekende risico’s. Het spel maakt je bewust van je eigen risico’s, die van je collega’s en die van het bedrijf. Het heeft geleid tot directe acties zoals het stimuleren om voldoende te bewegen.”

Kaartspel op tafel

Tessa de Leede, directeur en ondernemer bij Jonge Honden

"Vorig jaar op een zaterdagochtend kreeg ik het bericht dat het bedrijfspand van Jonge Honden was afgebrand. Uit paniek googlede ik letterlijk: 'Help mijn bedrijfspand is afgebrand wat doe ik'. Het was een onwerkelijke situatie.In de Penarie Podcast van Ondernemerscollectief De Brouwerij vertel ik over deze ervaring, verzekeringen en verschillende vormen van veiligheid. Paul Ketelaars vertelt over zijn ervaringen en samen komen we tot de positieve effecten van een heftige gebeurtenis: verbroedering en veerkracht."

Luister naar het verhaal van Tessa

Penarie bestellen

Gezond en veilig werken is belangrijk. Zeker in het MKB. Zet vandaag de eerste stap. Kosteloos.

Penarie verpakking

nu tijdelijk kosteloos!

Vraag spel aan

Pim Montfrooij, Controlling & Accounting
Assistent bij 4you accountancy

"We hadden in eerste instantie niet gedacht dat het spel dusdanig doeltreffend zou zijn. We gingen zonder verwachting het spel in en lieten ons wat dat betreft verrassen. Het Penarie kaartspel biedt op een speelse en interactieve wijze de mogelijkheid om samen (met je collega’s) aan de slag te gaan met het identificeren en benoemen van risico’s die spelen bij de onderneming. Alle mogelijke risico’s zitten in het kaartspel verwerkt en gezamenlijk hebben wij binnen één uur speeltijd deze kaarten gefilterd tot we een set van de meest relevante bedrijfsrisico’s voor ons bedrijf hadden gevonden. We hebben het als een zowel leuk als leerzaam speeluurtje ervaren en zijn hier als onderneming ook dieper op ingegaan. De risico’s die tijdens ons spel naar boven zijn komen drijven zijn benoemd bij het management en er is zeker interesse om dit periodiek te blijven spelen om op de hoogte te blijven van de risico’s die spelen! Een echte aanrader om collegiaal bedrijfsrisico’s te identificeren en aan te pakken!"

Kristel Thieme, mede-oprichter en directeur bij New Future Lab

"Als ondernemer is er zoveel dat je aandacht vraagt. Ik vind het fijn dat ik met Penarie kort het gesprek aan kan gaan met medewerkers. Het maakt het laagdrempelig om een stap te zetten en het is ook nog eens echt gezellig. Je leert elkaar weer wat beter kennen. Door regelmatig een potje Penarie te spelen, weten we als team beter waar de risico's zitten. En die kunnen we dan aanpakken.Zo hebben we nu een vluchtplan en krijgen we straks zit-sta-bureaus. Maar we werken bijv. ook aan  dingen als het voorkomen dat stekkerdozen aan elkaar gelust moeten worden. De kans op brand is misschien heel klein, maar de gevolgen zijn enorm. Liever zetten we nu een klein stapje om dat te voorkomen. Ik moet er niet aan denken."

Foto van Hester Leerdam die haar verhaal verteld in de Penarie podcast.

Hester Leerdam, marketing & HR bij Game Tailors

"Met mijn ene hand masseer ik mijn nek. Mijn spieren zitten helemaal vast. Mijn andere hand gebruik ik om wat druk te geven op mijn onderrug. Mijn lichaam zit helemaal vast en het voelt alsof ik de hele dag niet bewogen heb.Kennen jullie dit gevoel na een hele dag zittend werken aan een bureau? Daarom ben ik zo blij dat bij Game Tailors gezond werken hoog in het vaandel staat en ik een stabureau mag gebruiken. En het werkt! Ik beweeg meer en ben productiever aan het werk. Dit en meer ideeën over gezond werken bespreek ik samen met Sabine Kerssens van Techleap NL in de Penarie podcast."

Luister naar het verhaal van Hester

K., Adviseur bij een Organisatieadviesbureau

"Mooi initiatief om veiligheid in de brede zin van het woord bespreekbaar te maken en onderdeel te laten zijn van ons werk."

Jord de Kat Angelino, oprichter bij
Studio Angelineau

"In gesprek met Oskar Zakrzewski en Dorian Kingma over veiligheid op de werkvloer, realiseerde ik me dat door de jaren heen er toch veel veranderd is. Interessant was dat Dorian naast ondernemer, ook klant van mij is en mij een spiegel voorhield wat voor invloed mijn aparte werktelefoon had op haar, positief gelukkig."

Luister de hele aflevering

Foto van Jord van Studio Angelineau waarin hij praat in de Penarie podcast over zijn ervaring

Daan Rijpkema, co-founder van Enshape

"Met Penarie hebben we als jonge ondernemers een laagdrempelige en tijdbesparende manier gevonden om goed te kunnen reflecteren op onze manier van werken, in plaats van enkel te focussen op onze werkzaamheden."

Dit plekje is voor jou gereserveerd!

Vind jij gezond en veilig werken belangrijk? Deel jouw ervaringen met Penarie en dit thema met ons. Je krijgt een plekje in deze wall of fame van ondernemers die het beste willen voor hun team. Stuur jouw verhaal in via penarie@newfuturelab.nl.

Samen gezond en veilig aan de slag.